Over ons

ArtHelpdesk wil graag een nieuwe vorm van mecenaat en talentvolle kunstenaars met elkaar verbinden om duurzaam cultureel ondernemerschap en financiële stabiliteit te bevorderen. Wij werken met professionele kunstenaars die aan een kwalitatief hoogstaand oeuvre bouwen. Deze kunstenaars zijn veelal zzp’ers en hoewel ze soms wat verder zijn in hun carrière, missen zij ondernemerservaring. Daarnaast voeren zij hun onderneming vaak in een financieel moeilijke situatie.  De aangesloten kunstenaars worden ondersteund middels vakkundige en kosteloze begeleiding via zogenaamde ‘zakenmaatjes’. De zakenmaatjes of kunstbehartigers hebben een professioneel verleden in het bedrijfsleven en werken met ons mee als vrijwilligers. Zij schenken geen geld, zoals in een traditionele mecenaatsituatie, maar zij schenken, naast hun tijd en aandacht, hun creativiteit, kennis en kunde wat ondernemen betreft. Arthelpdesk bouwt een gemeenschap voor kunstenaars en kunstbehartigers, om te beginnen in de regio Gooi, Vecht- en Eemstreek, waar Stichting ReconnAct, de initiatiefnemer van Arthelpdesk, gevestigd is. Kunstenaars uit andere regio’s zijn ook welkom. 

ArtHelpdesk is een initiatief van Stichting ReconnAct. ReconnAct biedt al tien jaar succesvolle begeleiding aan kwetsbare mensen via maatjesprojecten. ReconnAct initieert en begeleidt dit project vanuit haar gedrevenheid om beeldende kunstenaars en creatieven in verschillende expressievormen financieel stabiliteit te helpen bereiken.

ArtHelpdesk is begonnen in 2023 en het pilot jaar is inmiddels met geweldige resultaten afgerond (zie onder ‘nieuws’).  AFAS Foundation steunt het project financieel in het eerste en tweede jaar! Momenteel hebben wij voldoende kunstenaars, maar wij zijn altijd op zoek naar goede zakenmaatjes.

Over de begeleiding


Onze kunstenaars worden geballoteerd en gekoppeld aan de juiste zakenmaatje. De begeleiding is specifiek en resultaatgericht: relationele ondersteuning door te luisteren en te bemoedigen, maar ook: instrumentele ondersteuning zoals doelen stellen, activiteiten ondernemen, te stimuleren en te evalueren vanuit eigen expertise. Het ondernemingsplan door te spitten is bijvoorbeeld een van de doelen. De begeleiding duurt ongeveer 8 maanden met maandelijkse gesprekken en eventueel contact online.

Wij beginnen met een feestelijke lancering en wij bouwen aan een kunstenaars – kunstbehartigers community in de regio. In het najaar organiseren we een Masterclass en er komen nog altijd verrassende nieuwe activiteiten bij.

Over Team ArtHelpdesk

Anikó is cultureel ondernemer, cultuurhistoricus, curator, schrijver en projectmanager. Graag ontwikkelt en ondersteunt ze nieuwe platforms en initiatieven die het cultureel erfgoed van de toekomst versterken. Met veel enthousiasme verenigt zij mensen rondom een gemeenschappelijk doel. Momenteel is zij projectmanager van ArtHelpdesk. Daarnaast werkt zij aan een boek en publiceert zij artikelen, bijvoorbeeld in Ainas Magazine. Elk jaar geeft zij een paar gastcolleges op universiteiten (recentelijk voor de honours studenten van de Universiteit Leiden en aan de Faculteit Kunstgeschiedenis van de Pázmány Péter Universiteit in Budapest). Zij is vicevoorzitter van de Sándor A. Tóth Stichting, opgericht voor het beschermd erfgoed van haar grootvader als kubistisch expressionistisch schilder en een van de grondleggers van het avant-garde marionettentheater in Parijs in de jaren 1930. Anikó (co-)cureerde meer dan dertig kunsttentoonstellingen. De laatste grote tentoonstelling was Art Stations in de binnenstad van Amsterdam in 2019. Haar favoriete onderwerp is sacraliteit, vooral in moderne of hedendaagse kunst. Voor meer informatie: www.visiodivina.eu 


Coen is een senior professional, met een Master of Science (M.Sc.) in Economie van Universiteit van Amsterdam, in de financiële dienstverlening. Bedreven en ruime ervaring in  treasury – en financieel risicomanagement. Tevens een grote passie voor de sport, de hockeysport in het bijzonder. Recent onderscheiden door de World Olympians Association met een “Certificate Of Recognition” – gerechtigd om de post nominal letters -OLY – te gebruiken. 

Na zijn pensionering bekleedt Coen diverse bestuursfuncties in de hockeysport, penningmeester van de Nederlandse Vereniging Olympische Deelnemers, en bestuurslid van de bibliotheek Blaricum -Huizen- Laren.

Thans deel uitmakend van het managementteam van de Stichting ReconnAct , initiator van maatjesprojecten met het doel om mensen opnieuw te verbinden en te ondersteunen. Bij een van haar initiatieven, ArtHelpdesk, is Coen actief betrokken als projectadviseur. Een mooie rol om een bijdrage te leveren aan dit prachtige project.

Joeri is beeldend kunstenaar, beeldmaker en content manager. Hij studeerde fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hier ontstond zijn fascinatie voor virtual reality. Door te onderzoeken wat fotografie kan zijn in combinatie met computer gegenereerde beelden, legde hij de basis voor zijn kunstenaarspraktijk. Momenteel maakt hij gebruik van fotografie, 3D rendering, installatie en animatie.
In 2022 werd Joeri’s werk ‘Fitter, Happier, and More Productive’ tentoongesteld bij BAK, Basis voor Actuele Kunst en internationaal gepubliceerd in Der Greif magazine en in de Blurring The Lines 2022 catalogus. Dat jaar nam hij ook deel aan het FOTODOK Lighthouse talentenprogramma. In 2023 was Joeri’s video-installatie ‘Digital Tomb’ te zien op de FAAM Utrecht Licht/Donker tentoonstelling en bij Galerie Plantsoen 1. Ook werd een collectie van Joeri’s werk tentoongesteld tijdens de groepstentoonstelling ‘Laag voor laag’ bij Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting.